söndag 21 juni 2015

DIY: Betongbord, del 1

Betongbordet är klart, men här i del 1 tänkte jag först visa hur vi gjorde!

1. Tillverka en ram, lika stor som du vill ha betongskivan. Plattan undertill är formplyfa, speciellt lämplig för att gjuta betong på.
2. Blanda till betongen (själva konsistensen ska vara "tjock gröt")


3. Häll i ca 2/3 av det du ska gjuta. Lägg i en armeringsmatta.

4. Täck till slut formen med betong i den höjd du vill ha skivan. Vi drog en bräda över flera gånger för att få det jämnt. Se till så att armeringsnätet inte sticker ut vare sig uppåt eller nedåt när ni sedan har hällt i all massa.

5. Därefter måste alla luftbubblor stiga till ytan. Banka med exempelvis en hammare på kanterna så att bubblorna stiger uppåt. Var noga med denna del så att det inte blir massa fula hål när ni sedan väl vänder skivan som kommer att bli uppsidan.


6. Vi täckte över allt med plast i 24 timmar. Sedan lät vi det torka ytterligare ett par dagar. Därefter vände vi skivan och lät den ligga i solen ett tag till. 

Det finns många filmer på Youtube som man kan titta på innan man drar igång projektet. Kan vara bra att se någon annan tillverka en skiva innan man gör det själv första gången. Vårt första försök lyckades! Blev kanonfint! Däremot blev ju bordsskivan mycket tung... 180 kg vägde den! Tänk på att gjuta så nära som möjligt där du sedan ska ha den, men se till att underlaget är jämnt och rakt. Trädgården var inget bra alternativ för oss att gjuta på för där var det svårt att få ramen att ligga rakt, så vi gjöt uppe på altanen. Rejält tung att bära ner!!

Happy gjutning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...